zaterdag 19 juli 2014

Vancouver – Pemberton – Cache Creek – Likely - Bakerville – Prince George




 

Sinds vrijdag zijn we dus écht onderweg, het begon met een easy-going ritje van Vancouver naar Pemberton, even voorbij (het zomerse) Whistler. In Pemberton genieten we van een verkoelende zwempartij in het plaatselijke meer. Na onze eerst nacht in de “nieuwe” tent, kiezen we resoluut voor een “back-road” op aanraden van Peter. De Hurley-weg. Het duurt toch zeker een half uur voor we de techniek weer beet hebben en dan kunnen we voluit gaan.  Het is ongewoon heet in Britisch Colombia (39° ) en 200 km over gravel maken van mij een stofmannetje. Vooral omdat ik meestal als 2de rijd. We zijn op de Goldrush trail terecht gekomen en de nostalgie is nooit ver weg.  Het landschap is overweldigend mooi, maar onze kaart komt niet altijd overeen met de werkelijkheid. De brede gravel weg wordt smaller, de begroeing dichter en mijn Zuid-amerikaans trauma komt weer bovendrijven. Een paar motorcrossers zetten ons terug in de goede richting en na ettelijke uren komen we terug op de “hoofdweg”. Een klein monumentje herinnert ons aan de goudzoekers en trappers van niet eens zo lang geleden. Het duurt nog tot de late avond eer we in Cache Creek onze tent kunnen opzetten, het zwembad doet wonderen en we vinden nog energie voor een bezoek aan de enige kroeg van het dorp. Waar we verbroederen met de locals, die een uurtje moeten rijden voor ze aan de eerste pint zitten.

Na de aardbevingen, aardverschuivingen, vulkaanuitbarstingen komen daar nu ook nog eens de bosbranden bij. We zien in de verte de eerste rookwolken verschijnen en binnen een paar dagen zal de zon schuilgaan achter dikke rookslierten.  Deze week zijn er 134 brandhaarden gesignaleerd in BC.

We vallen van de ene  verbazing in de andere, niet alleen het natuurschoon en de geschiedenis raken ons, ook de gastvrijheid van de inwoners van dit land. Keith laat ons gratis zijn kampplaats delen, Jane nodigt ons uit om onze tent op haar goud-claim te zetten en Eliane en Gerry stellen hun huis en hun wasmachine ter beschikking.

Een bezoek aan Barkerville geeft ons een idee van het wel en wee van de goudzoekers van 1850 tot nu, want goud zoeken is hier een hele normale bezigheid, professioneel of hobbist, iedereen zoekt!

Langzaam vorderen we noordwaarts, wie weet waar de weg ons morgen weer brengt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten